tahl.goren.arch@gmail.com

052-8345799

אדריכלות מודרנית

מהי משמעותה של האדריכלות המודרנית?

לפני כמה שנים הגיע אלי זוג צעיר, וביקשו שאתכנן עבורם בית מודרני. באותה תקופה, רוב המשפחות רצו שאתכנן עבורם בתים כפריים, ולכן ממש שמחתי. חשבתי לעצמי שזה יהיה ממש מרענן לגוון קצת… כך התחלנו בגיבוש הפרוגרמה, ותכנון הסקיצות, עד שהגענו לשלב של עיצוב החזיתות. בשלב זה, ביקשתי מהזוג המקסים להעביר לי תמונות של בתים שהם אוהבים, כהשראה לעיצוב. לתדהמתי, התמונות שקיבלתי מהם היו של בתים בסגנון כפרי מובהק! אחרי שהתאוששתי קצת מההלם, בדקתי איתם מה בדיוק פספסתי, ואיך קרה שהייתה לנו אי הבנה שכזו. הסתבר שמבחינתם בית מודרני הוא בית בסגנון המקובל כיום. לעומת זאת בעולם המושגים שלי כאדריכלית, סגנון מודרני מתאר סוגי עיצובים מאד מסוימים, אשר היו מקובלים במחצית הראשונה של המאה ה- 20. כדי למנוע מקרים נוספים כאלה, פשוט התחלתי לבקש את תמונות ההשראה בשלבים מוקדמים יותר, וכך אני 'מיישרת קו' כבר מההתחלה לגבי הסגנון העיצובי.
המקרה הזה היה רק הראשון, כי בעקבותיו הגיעו עוד מקרים רבים נוספים של אנשים שביקשו 'בית מודרני', אבל מבלי להבין עד הסוף את המשמעות של המונח הזה באדריכלות. מאז, שמתי לב שמדובר על בלבול נפוץ מאד אצל הרבה אנשים. לעיתים קרובות אנשים מבלבלים בין אדריכלות מודרנית לבין אדריכלות עכשווית או לבין אדריכלות בת-זמננו. על סגנון העיצוב המודרני נכתבו ספרים ומאמרים רבים, קטונתי מלפרט את כל המידע הזה…
אבל בכל זאת, כדי להבהיר קצת את הנושא, החלטתי לנסות להסביר על מה חושבת אדריכלית כאשר אומרים לה 'סגנון מודרני', ומה ההיסטוריה והמאפיינים של אדריכלות כזו.

מהו הרקע להתפתחות האדריכלות המודרנית?

אדריכלות מודרנית הינה למעשה שם כולל לכמה גישות וסגנונות אדריכליים אשר החלו בחצי הראשון של המאה הקודמת, ובעצם ממשיכים להתקיים עד ימינו. מדובר בגישה אדריכלית שהולכת יד ביד עם תפישת המודרניזם אשר התפתחה בסוף המאה התשע עשרה באירופה ובארה"ב. תפישות אלו תורגמו בשנות העשרים של המאה הקודמת לכדי גישות אדריכליות פרקטיות ותיאורטיות, שהייתה להן השפעה ניכרת על חזותן של הבנייה האורבאנית (=עירונית), ועל חזותן של ערים.

הסגנון המודרני התפתח על רקע ההתקדמות הטכנולוגית בענף הבנייה כמו למשל ייצור של פלדה וזכוכית מחוזקת, ופיתוח בטון מזוין. השפעה נוספת על התפתחות הסגנון הזה, הייתה היצירה של מעמדות חברתיים חדשים ונהירה של מעמדות אלה לערים (תהליך עיור מואץ). נוצר צורך לספק לכל האנשים הללו פתרונות דיור המוניים נאותים. לכך גם מתווספות ההשפעות של האומנות המודרנית, והזרמים שהתפתחו בה, כגון פוטוריזם, ארט נובו וקוביזם. במקביל לכל זה, התפישות המודרניות הובלו לדחייה והתרחקות מסגנונות אדריכלות קיימים שהיו מאד דקורטיביים ומצועצעים, אך פחות פרקטיים. כתוצאה מכל הסיבות הללו, התפתח סגנון בניה הרבה יותר פרקטי, בקו פשוט ונטול עיטורים, עם גישה שמאמינה שהצורה והעיצוב של מבנים חייבת לנבוע בראש ובראשונה מהפונקציונאליות שלהם.

כיצד הסגנון הבינלאומי משמש כבסיס לסגנון המודרני ?

הערש לאדריכלות המודרנית נמצא למעשה בסגנון הבינלאומי. בין המובילים את ההתפתחות של הסגנון הזה אפשר למנות את בית הספר 'באוהאוס' הגרמני, את 'אסכולת שיקגו' שבראשה עמדו אדריכלים כמו פרנק-לויד-רייט, וכן אדריכלים נודעים נוספים כמו לה-קורבוזיה וולטר גרופיוס. סגנון זה התווה את עקרונות האדריכלות המודרנית, והוא הופץ בעולם באופן נרחב עקב מלחמת העולם השנייה. במהלך המלחמה, אדריכלים אירופאיים שפיתחו את הסגנון היגרו אל ארה"ב ואל מדינות אחרות, וכך הוא התפשט ברחבי העולם. בארה"ב הסגנון הבינלאומי הוביל מספר עשורים, ובהשראתו נוצרו בתים נטולי עיטורים, וגורדי שחקים רבים.

יחד עם זאת כבר במחצית השנייה של המאה עשרים עלתה ביקורת רבה על סגנון זה, ונטען שהוא מנותק מסביבתו ומתנשא. הביקורות הובילו ליצירת סגנונות אחרים כריאקציה למודרניזם, למשל הפוסט מודרניזם.

ישראל הצעירה והמתפתחת של תחילת המאה ה- 20, הייתה כר פורה לתכנון ובניה בסגנון המודרני. בשנות השלושים נבנו בחיפה ובתל-אביב בתים רבים בסגנון ה'באוהאוס' ("העיר הלבנה"), ובמהלך שנות ה- 50 וה- 60 נבנו מבנים רבים בסגנון מודרני 'ברוטלי' של בטון חשוף. אפילו ב'בלוקים' שנבנו ע"י משרד השיכון וגופים ממשלתיים אחרים- ניתן לראות השפעות מובהקות של אדריכלות מודרנית בסגנון 'לה-קורבוזיה'. בשנות ה- 60 כל השכונות בארץ התמלאו ב'בלוקים' הגנריים הללו, אשר בתחתיתם קומת עמודים.

מהם מאפייניה של האדריכלות המודרנית?

כאמור הסגנון הקלאסי של אדריכלות מודרנית מבוסס על פונקציונליות, כאשר העיצוב הוא תוצאה של הפונקציונליות הזו, ולכן נטול אלמנטים שהם דקורטיביים גרידא. המבנים המודרניים הם פרופורציונאליים, בעלי קו נקי, ישיר ופשוט, ועם גיאומטריה ברורה ומאוד מדויקת. זאת, לצד שימוש במגוון רחב של חומרים וקשת מגוונות של צבעים. כך מתקבל מבנה ייחודי, שהעניין בו נוצר מקווים הנקיים בתוך המבנה ומחוצה לו, המשלבים חומרים שונים וצבעים מגוונים.
הסגנון הזה מאופיין בחללים מאווררים, מוארים ופתוחים, המנצלים באופן אופטימלי את המרחב ואת סביבת הבית, עם חלל נוח ונעים למגורים העושה שימוש במשאבים מקומיים כמו כיווני אור ואוויר, בידוד תרמי ואקוסטי טוב ועוד.

בשנים האחרונות בישראל, כאשר אומרים 'סגנון מודרני', מתכוונים בדרך כלל להתפתחות עכשווית אשר מתבססת באופן רופף בלבד על הסגנון המודרני ה'ישן'. המאפיינים שנותרו מהסגנון המודרני שתואר קודם, הם השימוש בפונקציה ובחומר עצמו כבסיס לעיצוב, עם שימוש מינימלי באלמנטים דקורטיביים. בדרך כלל מדובר על בתים בעלי גג שטוח, עם שימוש במגוון רחב של חומרי בניה כגון מתכת, זכוכית ועץ. בגלל שסגנון זה הוא יחסית 'נקי', ולפעמים נוטה למינימליסטיות- ישנן משפחות אשר מרגישות שזהו סגנון 'קר' ופחות ביתי. משפחות אחרות, לעומתן, מאד נהנות מבית שמשקף את התפישה העיצובית הנקייה והמרשימה שלהן.

מה חשוב בתכנון ועיצוב בית פרטי מודרני?

בתכנון ועיצוב של בית פרטי מודרני מושם בין היתר דגש על הפרטים הבאים:

• תכנון פונקציונאלי עם עיצוב מינימליסטי, אחיד ופרופורציונאלי בקו פשוט וישר, וכן עם חללים כמה שיותר פתוחים, מרווחים ומוארים, ללא עומס של פרטים וללא פרטים מיותרים.
• שימוש בחומרים מתקדמים וטכנולוגיות חדישות. למשל בית מודרני יכול לשלב בתוכו חומרים כמו בטון חשוף, מתכות וזכוכית, וסוגים שונים של חומרים וטקסטורות תוך בחינת היחסים בניהם.
• הפונקציונליות של הבית נוצרת מתוך תכנון הרואה ומתחשב בצרכיי דייריו, מספר הנפשות בבית ואורח חייהן, מתוך הסתכלות ארוכת טווח. למשל בית מודרני יותאם לאנשים העובדים מהבית, למשפחה המתכננת להתרחב, למשפחה המרבה לבשל או לארח, וכדומה.
• בתים מודרניים לרוב מאופיינים בגוונים ניטרליים בהירים, עם העדפה לצבע לבן המשולב עם גוונים של אפור ושחור, אליהם יכולות להצטרף נגיעות של צבע, למשל קיר הצבוע בגוון ירוק כהה או בהיר.
• תכנון קפדני של תאורת הבית, עם שימת לב לניצול מרבי של אור טבעי ופתרונות הצללה איכותיים כמו תריסים חשמליים. זאת לצד תכנון של גופי תאורה חסכוניים בגוונים בהירים של לבן. גופי התאורה מותקנים במיקומים נדרשים שונים, בין אם כתאורה ממוקדת או כתאורת אווירה, ובין אם כתאורת קיר או תקרה. התאורה לא אחת תורמת לעיצוב ופיסול המרחב.
• בית מודרני מאופיין בחללים כמה שיותר פתוחים ומוארים, שיש בניהם זרימה הרמונית. למשל בישראל מאוד נפוצה התפיסה המודרנית של חלל מרכזי פתוח המאחד בתוכו מטבח, פינת אוכל וסלון.
• חלק מניצול מרבי של החלל בבית מודרני גם מספק מגוון פתרונות אחסון חכמים, יעילים ונסתרים מהעין.
• הפונקציונליות של בית מודרני ניכרת בניצול נכון וחכם של משאבים, עם בניית בית המתאים לסביבתו, העושה שימוש מרבי בכיווני אוויר ושמש, שיש לו יכולות בידוד גבוהות ושהוא מתאים לתנאי אקלים, בין אם חם ולח, חם ויבש או אקלים ממוזג.

אדריכלות מודרנית

מהי אדריכלות עכשווית?

מתוך האדריכלות המודרנית התפתחו סגנונות אדריכלות נוספים אשר המשיכו את הקו זה, או בדיוק להיפך- באו מתוך התרסה כלפיו. בין הסגנונות הללו ניתן למנות את האדריכלות העכשווית. האדריכלות העכשווית אינה מוגבלת לסגנון אחד, והיא מרשה לעצמה לאחד מספר סגנונות, עם גישה השואפת לחדשנות ומקוריות. ככזאת, האדריכלות העכשווית אינה מחויבות לצורות ליניאריות של האדריכלות המודרנית והיא עושה שימוש במגוון עשיר של צורות וקווים שבדרך כלל מתוכננים באופן ממוחשב, תוך הסתמכות על אמצעים טכנולוגיים מתקדמים כמו חיתוך בלייזר ובחומרים עכשוויים שונים. האדריכלות העכשווית שמה דגש מיוחד על נושאי קיימות, ולכן מרבה לעשות שימוש בחומרים טבעיים וממוחזרים, עם מבנים בעלי בקרת טמפרטורות ומים.

כך ניתן לראות בימינו בתים פרטיים המעוצבים בסגנון מודרני בשילוב עם סגנונות נוספים כמו סגנון כפרי או קלאסי. כמו כן סגנון זה משלב הרבה צורות אסימטריות, הוא מכניס גם קווים מעוגלים ומעוקלים, ומשלב טכנולוגיות של בית חכם.

מדוע מומלץ לתכנן בית מודרני בשילוב עם סגנון נוסף?

כאמור, בימינו אדריכלות עכשווית מאפשרת לתכנן בית מודרני המשלב סגנונות נוספים. בין שילובים אלה בולט במיוחד בארץ הביקוש לתכנון בתים בסגנון משולב מודרני כפרי. שילוב זה מאפשר לזכות מצד אחד בקו נקי, פתוח ומואר של בית מודרני אבל מבלי התחושה הקרה והמנוכרת שלפעמים עלולה להיווצר בסגנון זה.
את הצד הקר של הסגנון המודרני מחליף הסגנון הכפרי עם חומרים טבעיים, כמו עץ או אבן טבעית ובריקים, הניכרים למשל בריצוף פרקט או דק, ריצוף של אבנים טבעיות או יצירת קיר של בריקים. כמו כן הוא מאופיין בהעדפה לקווים נקיים אך פחות חדים ויותר רכים ומעוגלים. כך מתקבל בית בעל עיצוב עכשווי, שהינו הרבה יותר חמים ונעים וככזה הוא בדרך כלל יותר מתאים לצרכים ולהעדפות של המשפחה ישראלית ממוצעת.

כך ניתן לשמור על ההיבט הפונקציונאלי של הסגנון המודרני, הכולל ניצול מרבי ומיטבי של המרחב, פתרונות אחסון חכמים והתאמה לאורח החיים של המשפחה, וכל זאת מבלי לוותר על בית מואר המכניס את החוץ פנימה ואשר מההיבט הכפרי משלב בתוכו הרבה אלמנטים מעולם הצומח, בדגש על פינות ועציצים ירוקים.

מעבר לכך בכל תכנון של בית משולב כפרי מודרני ניתן לשחק עם משקל של כל סגנון, כשבית יכול לנטות יותר לכיוון השני עם נגיעות כפריות, ולהיפך – בית מסגנון כפרי עם נגיעות מודרניות. כך למשל, ניתן לתכנן מטבח כפרי שבו הכול גלוי לעין המשלב בתוכו חומרים של מתכת וזכוכית. מצד שני ניתן ליצור מטבח מודרני נקי בקו ישר בו כל תכולתו מוסתרת בתוך ארונות שעשויים מעץ, אשר שומר על החזות הטבעית שלו.

מהי הגישה העיצובית שלי?

אנחנו חיים בעידן שלאחר מהפכת התקשורת, ולכן סגנונות עיצוביים מכל העולם מציפים אותנו בכל המדיות: ברשתות החברתיות, בשידורי טלוויזיה, במרחב האינטרנט, ועוד.
אם פעם ההשראה שלנו הייתה מהבתים של שכנינו, ומהמבנים הציבוריים שבסביבה, הרי שהיום אנחנו חשופים לאינספור סגנונות עיצוב. אני רואה את זה כל הזמן בתמונות שמשפחות מעבירות לי כהשראה לעיצוב, ובבקשות שמעבירים אלי לגבי אופי העיצוב של הבית. אדריכלות מודרנית בשנה האחרונה העבירו לי תמונות של בתים בהמון סגנונות שונים:

  • סגנון בית חווה אמריקאי עם קירות פלאנקים ומרפסת היקפית
  • סגנון של האיים היווניים עם פינות מעוגלות וחלונות כחולים
  • סגנון באוהאוס עם צורות גיאומטריות וחלונות עגולים
  • סגנון צפון-אירופאי עם גגות רעפים מחודדים ותריסי עץ
  • סגנון בניה ערבי מקומי עם קירות אבן עבים וחלונות צרים
  • סגנון מקסיקני עם טיח צבעוני נועז
  • ועוד ועוד…

כאשר נוסעים כיום בשכונות חדשות ממש מרגישים כמו ברכבת הרים עיצובית, כי כל בית מעוצב בסגנון שונה לגמרי משכניו (למרות הניסיונות של הרשויות ליצור אחידות). יש כאלה שחושבים שזה צעקני ומכוער, ושזה פוגע בחזות הרחוב ובמרחב הציבורי (אפילו חלק ממשפחתי וחברי, כמו למשל אבא שלי שחושב ככה). אני, לעומת זאת, חושבת שזו זכותה של כל משפחה לבטא בביתה את האופי הייחודי שלה, ולחשוף קבל עם ועדה את הטעם העיצובי של בני הבית. בעיני יש קסם ועניין בשכונות מגוונות. זה משקף יותר מכל את האופי ה'ישראלי' שלנו, את קיבוץ הגלויות, ואת הבינלאומיות הים-תיכונית שלנו (כן, זה אוקסימורון, אני יודעת).
יותר מזה, לדעתי אין מניעה לערבב ולשלב בין הסגנונות השונים, כל עוד שומרים על בית 'הרמוני', שיש לו שיווי-משקל עיצובי משל עצמו. כן, זה מאתגר לתכנן ככה, כשאין שום חוקים והכל מותר… אבל זה גם כל הכיף!
בשכונה קטנה מסוימת יצא לי לתכנן למעלה מעשרה בתים, בתוך אזור מצומצם של 2-3 רחובות. חלק מהבתים האלה אפילו שייכים לבני משפחה או לחברים טובים אחד של השני, ולמרות זאת- כל בית הוא שונה לחלוטין מהאחרים. אין כל דרך לזהות שאלה בתים שתכננה אותה אדריכלית.
אני סבורה שהחלוקה לסגנונות ברורים ומובהקים היא נחלת העבר. לדעתי העתיד הוא דווקא בהתנערות מהמוסכמות האלה, ובעיצוב שהוא נטול הגדרות ושמות.

במידה ויש לכם שאלות נוספות בנוגע לאדריכלות מודרנית או שאתם מעוניינים לקבל יעוץ מאדריכלית רשויה, אתם מוזמנים לפנות אלי דרך 'צור קשר' באתר או להתקשר.
אשמח לעמוד לשירותכם.

בברכת הצלחה רבה בבנייה!
טל גורן, אדריכלית רשויה
052-8345799